Скулптура

Скулптурата възниква хилядолетия преди наши дни. Тя е не само древно изкуство, но и безкрайно дълъг списък със своите велики скулптури.

Сред творбите й от миналото са запазени и пренесени множество гигантски по размери статуи на животни, хора, портрети, пелеф и т.н.

От народите на Древния Изток и великата Древна Америка сред най-важни етапи от нейната история е периодът на античност. От тогава до наши дни имената на скулптори – Праксител, Мирон, Поликлет, Фидий, Скопас говорят много на малки и големи.

За култова скулптура от Средновековието на Азия и Европа са обединени цели архитектурни комплекси. Личности на скулптори като Микеланджело, Донатело, Огюст Роден, Лоренцо Бернини, Ф. Шубин, Й. П. Мартос, М. Козловски, в годините между XV-XIX век творят различни концепции на психологическа почва и създават пластични изображения на лица. По късно в ХХ век, скулптури като Антоан Бурдел, Аристид Майол, Хенри Мур, А. Т. Матвеев. С. Т. Коненков, Н. В. Томски, Е. В. Вучетич, обогатяват жанровете и възможностите на скулптурата, по този начин изкуството актуализира методи, функции и материали.

И днес се пазят много от традициите на скулптурата, в страни като Южна Америка, Африка и Карибски басейн. Това до значителна степен оказва влияние на развитието на западната скулптура. Всяка една творба представя даден култ, традиция, история от народа. Така например китайски, индийски и японски скулптури изобразяват будистки и индуски богове. Тези на индианци от Северна Америка и на народи от Африка и Океания, представят култ на духовни и животински вярвания.

По право всяка една скулптура е изобразително изкуство, създадено от глина, дърво, камък, гипс, кост, метал или пластмаси, или синтетични материали. За скулптура се смята самата работа и творбата, която се получава на края – статуя, релеф, бюст и т.н. От край време за основен предмет на скулптура се смята човекът; следвано от изображение на представител на животинския свят.

Към основните два начина за изразяване на скулптура се отнася резба. Тя е за отстраняване на част твърд материал, от тип на дърво, камък и други. Другият етап от скулптура е моделиране. При него се създава изображение гъвкав материал, от вида на восък, глина, бронз.

С годините скулптурата става като средство за пресъздаване на съвършенство, което да оцелее във времето и да достигне поколенията в бъдещето. Във всяка творба, скулптура се вмъкват нотки на – естетически, граждански и духовен смисъл от древното изкуство родено в Средновековие, през Ренесанс и достигнало до наши дни.

В началото на ХХ век се използват и други материали и начини за изработване на скулптури, с което то се модернизира.